Sluta röka!!

Det har många gånger hänt mig att jag står i Slussen och väntar på bussen, så plötsligt känner jag en konstig doft när jag andas in, och det luktar inte direkt gott heller. Jag tittar runt omkring mig och ser någon som röker bakom mig längre bak i ledet. Jag håller för munnen för att undvika att få luften i lungorna. För det skadar inte bara de som röker utan också alla runt omkring som får luften i lungorna. Jag vill få stopp på rökningen!

Vi kan börja med den passiva rökningen! Den hör till de största hälsoproblemen i många länder, och leder varje år till fler än 600 000 dödsfall bland ickerökare världen över. Det visar den första internationella genomgången av hälsoeffekterna av att andas in andras tobaksrök. Det är inte bara vuxna som får in rök i lungorna utan 165 000 barn dör till följd av passiv rökning varje år. Med andra ord behöver man inte vara rökare själv för att drabbas av denna giftiga rök!

Om man nu har gjort det stora misstaget att börja röka ska man vara medveten om att det påverkar din hälsa väldigt negativt.  Rökning är den största påverkbara orsaken till cancer. Att inte röka är därför det bästa sättet att minska sin risk att få cancer. Det är aldrig för sent att sluta, cancerrisken minskar allt eftersom tiden går efter rökstoppet. Nikotin gör också att blodkärlen dras ihop, så att hjärtat slår snabbare och blodtrycket blir högre. Blodcirkulationen försämras, och det kan märkas på att händerna och fötterna blir kalla.

Nikotin är inte bara dåligt för hälsan utan det är fruktansvärt dyrt också. Ett paket kostar ungefär 50 kr och om du röker ungefär 3 paket i veckan så lägger du 600 kr i månaden och 7 200 kr om året på cigaretter. Tycker du verkligen att det är värt att lägga så mycket pengar på något som är så ohälsosamt och till och med dödar dig själv ?

Avslutningsvis så vill jag nu att ni alla förstår att rökning är en dålig sak för både dig och andra. Glöm inte att det aldrig är försent att sluta röka. Så till alla er som har börjat röka  vill jag bara säga SLUTA RÖKA!!!

Av: Kajsa Levin