Pajade muffins och gömda recept en novell av Alva, Stella & Majken

Vi skulle sälja fika vid busshållplatsen i Kummelnäs. När vi skulle baka letade vi upp recept för att göra chokladbollar och muffins. Saften blandade vi i en glaskanna vid diskhon. När vi skulle baka muffinsarna började vi att blanda i de torra ingredienserna: 1 ½ dl vetemjöl, 3 dl socker, 1 krm salt, 4 msk kakao (i vårt fall O´boy) & 2 tsk vaniljsocker. Vi använde O´boy pulver istället för kakao så att det blir extra sött. Det blev 16 stycken muffinsar.

Majken blandade 150 gram smör, 1 ½ dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 2-3 matskedar kaffe, 4 msk kakao, (vi använde O´boy) 3,5 dl Havregryn till Chokladbollarna. De blir 20 stycken (om inte Alva och Majken äter upp några när Stella är borta). Därefter hällde Alva och Stella i de sista ingredienserna i muffinssmeten; 2 ägg och 100 gram smält smör.

Vi tog varsin stor sked och ”smakade” den supergoda smeten. Den var så god så vi ”råkade” äta lite till…

Sedan tog vi fram muffinsformar och hällde i den toppenfenomenalt goda smeten. Vi försökte hälla i lika mycket i alla formar, ungefär så att de fyllde hälften av formen.

Alva och Majken började rulla chokladbollarna medan Stella satte in muffinsarna i ugnen och satte timern på 15 minuter. Alva och Majken rullade några chokladbollar i kokos och några i pärlsocker. Stella gick ut från köket till toan. Då passade Alva och Majken på att äta några chokladbollar. (detta är något som Stella inte visste förrän vi skrev det här, hehe 🙂) När Stella kom tillbaka fortsatte Alva och Majken helt som vanligt med att rulla dem och efter femton minuter pep timern och muffinsarna var klara.
Vi öppnade ugnen tillsamman och det var då vi såg det! Det var hemskt!
Stella hade nämligen glömt att sätta dem på en plåt, hon hade bara satt dem på ett galler!!
Ugnen var helt nersmetad av muffinssmet!
Alla formarna hade ramlat av gallret, förutom några få som fortfarande stod rätt!

Just då öppnades ytterdörren och Stellas mamma kom.
Vi försökte täcka ugnen så att hon inte skulle se förödelsen i köket…Vi var rädda att hon skulle bli arg och det blev hon!

Hon blev riktigt arg då städarna precis hade varit där och städat HELA huset. Det såg ut som att det hade varit krig i köket!

Hon ropade:
-VAD HAR NI GJORT?! Ni får aldrig mer baka när jag inte är hemma!
-F-f-f-förlåt, sa vi tyst i kör och gick upp på Stellas rum och skrev lappar till försäljningen.

När vi senare gick ner till köket för att hämta bakelserna så sa Susanne snällt att hon hade köpt bullar och saft.

När vi hade ätit upp gick vi till studsmattan och hämtade ett bord, vi turades om att bära allt ner till busshållplatsen. När vi kom fram ställde vi upp allt på bordet och satte upp försäljningslapparna.

Vi fick vänta ganska länge på att nån kom så vi gick till ett dike och plockade lite blommor till kunderna en stund. Efter ett tag kom bussen med våra första kunder, de var jättesnälla och köpte två chokladbollar och ett glas saft!

Nu hade det kommit några kunder och vi hade fått ihop 50 kronor. Vi bestämde oss för att gå fram till några som satt på busshållplatsen för att sälja det sista. Men Alva vågade inte följa med så Majken och Stella gick själva.

Den första som vi gick till pratade engelska, den andra ville inte ha, men tredje var jättetrevlig och ville köpa bakelser av oss! Det var en kille som köpte en muffins och en chokladboll.
Vi frågade om han bodde här i närheten, men det gjorde han inte, han bara jobbade här. När han skulle gå önskade han oss en fortsatt trevlig eftermiddag och sen hoppade han på bussen.

Nu hade vi fått ihop 105 kronor och Alva hade också vågat komma fram. Vi började bli trötta och ville gå hem.

Så vi började plocka ihop alla saker och gick hem…

Bilden är hämtad från Google och får användas.

 

När vi kom hem var ugnen ren och vi gick upp till Stellas rum. Vi lade pengarna i en låda och åt upp de förstörda muffinsarna och de kvarblivna chokladbollarna.

Vi hade  sammanlag stått vid busshållplatsen i ca tre timmar så det var inte konstigt att vi var trötta.

 

 

 

Vi sa hejdå till varandra och alla åkte hem till sig!

Alva, Stella & Majken Åk 4