#metoo

På krogen, på stan, i skolan, hemma, på festen. Överallt kan det ske och när som helst.
Men problemet är att vi inte uppmärksammar det. Nu när vi äntligen har förstått hur vanligt det är med sexuella övergrepp måste vi göra något åt det. Det får inte fortsätta.

80% av alla kvinnor i Sverige har någon gång blivit utsatta. Men jag visste inte att det var så många före nu. Varför visste jag inte? För att vi inte har pratat om det alls före nu. Det har i princip varit tabubelagt och alla som blivit utsatta har blivit tillsagda att hålla tyst och inte vågat gå emot, ursäkta språket, idioterna som utsätter kvinnorna för det här.

Enda sättet att stoppa det här är att prata om det och konsekvenserna så kanske idioterna till män inte vågar fortsätta. Och vi som hör måste tro på personen som berättar. Det kan ta veckor att uppbringa modet som behövs för att våga berätta. Tänk att sedan inte bli trodd på. Hur lågt sjunker inte självförtroendet då? Och vem skulle vilja ljuga om något sådant?
Tänk ut någon och berätta för mig. Då skulle jag bli jätteglad.

Det är inte de kriminella männen som gör det här. Det är personerna i din vardag. Det är grannen, kompisen, chefen, kollegan, brorsan, pojkvännen, pappan. Han som aldrig skulle göra något sådant, han är ju super-schysst. Det är han som gör det. Ingen känner någon som skulle kunna göra något sådant men alla känner någon som blivit utsatt. Även om man inte vet vem.

Och varför lyssnar inte männen som gör sådant här. ”Stopp, nej. Jag vill inte!” Är det något som man inte förstår, eller? Då behöver folk lära sig om betydelsen av orden. Det är nämligen helt sjukt.
Jag personligen förstår inte vad som skulle leda till att någon skulle vilja göra någon annan illa.
Och tro inte att jag är en manshatare. Och tro inte att feminister är det. Det råkar bara vara så att 98% av alla som någon gång gått över gränsen är män. Det är inget jag kan göra något åt. Det enda som kan förändra det är att vi ska sluta.

Jag vill säga tack till alla som stöttar, män som kvinnor som ickebinära. Tack till alla som går ut med sina berättelser. Men ni som vill förklara er behöver inte säga mer. Ni kanske var fulla och så men det är ingen ursäkt. Ni måste antingen börja kontrollera ert intag av alkohol eller inte dricka alls om det leder till saker som det här. Jag vill säga tack till alla som stöttar, män som kvinnor som icke binära.

Tack till alla som går ut med sina berättelser. TACK!

Boella Beronius åk 6