Ha ett trevligt höstlov allihopa!

 

 

 

Ni är helt fantastiska alla backebojournalister och redaktörer! Vilket jobb ni har gjort!
Jag önskar er ett skönt höstlov och delar här ett inlägg från Bra Vardag med tips på hur ni får en roligt och säker Halloween!

8 tips för en säkrare Halloween

På Halloween klär barn överallt ut sig och rör sig i skuggorna och natten i jakt på bus-eller-godis.


Det är lätt hänt att era föräldrarl ätt att oroar sig under Halloween-kvällen för att deras barn vill ge sig ut i höstmörkret och knacka dörr hos främlingar, kanske i kvarter du inte känner till.
Om ni är så stora att ni får gå utan en vuxen kan oron kännas ännu större.
Följ våra råd för att se till att ni får en rolig och säker Halloween, och att era föräldrar kan känna sig lugnare.

1. Låt en vuxen gå med

En bra riktlinje att gå efter är att ni som är yngre än 12 år inte bör gå på bus-eller-godis-runda utan en vuxen person med sig. Dels är risken större att ni irrar bort sig, och dels för att den vuxne finns i närheten om något händer. En bra idé för att göra det mindre “pinsamt” för er är om den vuxne också har en Halloween-utklädnad.

2. Gå till platser ni känner till

Gå er bus-eller-godis-runda i kvarter som hela familjen känner till och hittar i. Dels är risken mindre att någon går vilse, och dels så känner ni antagligen åtminstone ett par stycken som bor där. Det blir tryggare så, både för er och era föräldrar. Ett annat bra tips är att gå sin runda i områden där det bor många barn. Även om Halloween är en högtid som firas mer och mer i Sverige är det inte alla som firar – att då gå sin bus-eller-godis-runda i ett område där det redan bor många barn i ökar chanserna till mycket godis i korgarna och en roligare kväll för er. Det är ju större sannolikhet att familjer som har barn som också ska gå bus-eller-godis-runda har köpt hem godis och är förberedda.

3. Klä er i starka färger

Att klä sig i mörka färger och smyga omkring i mörkret kan så klart kännas spännande, men det är viktigt att ni syns, för att minska risken att bli påkörda. Allra helst ska ni kläs i färgglada utklädnader, men om ni insisterar på att ha mörka kläder, se till att ni har reflexer eller till exempel självlysande smycken på er.
En annan bra idé kan vara att ta med en ficklampa.

4. Gå i grupp

Ni som är gamla nog att gå utan föräldrar – 12 år och uppåt – bör gå i grupp med era vänner. Allra helst ska gruppen bestå av 3 eller fler personer. Det är viktigt att alla håller ihop hela tiden, ingen får gå ensam hem. Bestäm istället en mötesplats där alla era föräldrar hämtar er.

5. Håll kontakten

Ni som går i grupp utan en vuxen bör ha med sig en mobiltelefon, så att ni kan berätta för era föräldrar om var ni befinner sig och kan kontakta någon om ni behöver hjälp. Bestäm också i förväg en plats att mötas på ifall någon skulle gå vilse. Det kan vara bra om ni hör av er till era föräldrar någon gång under kvällen för att berätta hur det går.

6. Kontrollera godiset

Detta är speciellt viktigt för de som är allergiska eller överkänsliga mot visa födoämnen. Alla har inte alltid koll på vad olika godissorter innehåller, så det är viktigt att kolla igenom godiset efter bus-eller-godis-rundan, och läsa noga på innehållsförteckningen. Har ni fått hemgjort godis och ni har en överkänslighet mot något födoämne är det tyvärr säkrast att kassera det godiset.

7. Gå inte in hos någon ni inte känner

Detta är en regel som alltid gäller, inte bara på Halloween. Personen som bjuder in er är antagligen jättesnäll, och det är säkert ingen fara, men det är bättre att hålla sig på den säkra sidan i sådana här fall.

8. Hoppa inte in i någon främlings bil

Detta är ett till tips som alltid gäller, inte bara under denna högtid. Oavsett hur trött i fötterna är efter er bus-eller-godis-runda får ni aldrig hoppa in i en främlings bil. När man är utklädd är det lätt att gå in i en roll och känna sig som någon annan, men det är aldrig en bra idé att åka bil med någon man inte känner. Se till att ni har med sig en telefon istället, så kan era föräldrar komma och hämta upp er.

 

 

Håll er till dessa enkla riktlinjer under bus-eller-godis-rundan, så kommer ni ha en säkrare Halloween och era föräldrar kan känna sig lugna.

Bilden är hämtad från Google och får användas.