Ett slag mot Parkinson

Boxning och den livsfarliga sjukdomen Parkinson låter nog för många  som en dålig kombination, men amerikansk forskning visar att det är precis tvärt om. Den 27 januari var det premiär för boxningsträning för Parkinsonsjuka i Luleå.

Maritha Juhlin är en av alla människor i Luleå. Hon diagnostiserades med Parkinson för åtta år sedan men har levt med sjukdomen även längre.

– Jag vill hitta en träningsform som passar mig. Och framförallt få upp rörelsen på mina fötter för vi blir lite stillastående många gånger. Det är ju socialt också, att träffa gelikar och att man diskuterar och ger varandra tips och råd, säger Maritha Juhlin.

Amerikansk forsning

Flera Amerikanska studier visar att boxning som träningsform ger resultat och minskar symptomen för Parkinsonsjuka. Stephanie Combs-Miller är docent och chef för fysioterapifakultetet på universitetet i Indianapolis i USA. Hon har forskat på det här och utvecklat ett anpassat boxningsprogram som kallas för Rock Steady Boxning.

konceptet har spridit sig till Sverige och narva boxningsklubb i  Stockholm var först ut i landet med boxningsträningar mot Parkinson. Nu finns träningen på elva klubbar runt om i landet.

-Boxning är en väldigt allsidig sport och det är framförallt den kognitiva biten. Man måste använda tankeverksamheten när man boxar och det har visat sig vara väldigt bra mot Parkinson, säger Hans Lindahl, ordförande narva boxningsklubb.                         

 

Källa:https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ett-slag-mot-parkinsons