Besöket hos Lilla Aktuellt skola

torsdag eftermiddag fick vi beskedet att vi skulle vara med i Lilla aktuellt skola. UR:s programserie tillsammans med lilla aktuellt där klasser får komma och vara med i programmen. Lilla Aktuellt skola är barnens nyhetsprogram, med veckans nyheter från hela världen. 

8:30 samlades klass 6 och 5 vid grinden på skolgården. När alla hade kommit gick vi mot busshållplatsen där bussen väntade. Vi åkte med bussen in till Slussen och gick upp för att hoppa på nästa buss mot radiohuset. Det var varmt, trångt och en lång kö på vägen dit. Men när vi väl var framme välkomnade Aida oss, en av programledarna på Lilla Aktuellt. Alla hängde av sig kläderna och sedan gick vi mot studion. Vi fick sätta oss på trappan där eleverna alltid sitter och vi gick igenom hur vi skulle göra. Efter några minuter var det dags för genrep, genrepet gick bra men det var fortfarande lite nervöst. Sedan var det dags för att gå live. I början gick alla ner och gjorde träningsövningar för det första reportaget handlade om träning. Varje gång ett reportage syntes i skärmen för alla som tittade hemma såg vi det på en TV som vändes mot oss.

När inspelningen var klar fick vi ställa frågor till Aida och Kristoffer (en av de andra programledarna). Fråga efter fråga tills alla frågor var ställda, då fick vi gå på en rundtur i tv-huset. Vi såg en av det största studiorna i Sverige. Vi såg också Bolibompa-draken och Minimello-dockor. När vi hade gått så långt vi fick var det dags att vända om och gå mot gärdet för att äta lunch.

Väl där upptäckte vi hur mycket det blåste. Men vi packade upp och började äta i alla fall. Efter ett tag ser vi hur det börjar komma poliser med blåljuset på. På håll hör man också höga rop och inte långt efter ser vi hur ett demonstrationståg banar sin väg längs med Karlavägen. Det kommer blandade reaktioner från eleverna. Några vill veta mer och springer lite närmare medans andra blir jätterädda och springer sin väg. Ett rykte tar form på några sekunder. Ett terrordåd, vilket det självklart inte var. Det var en demonstration om att de skulle få stanna i Sverige. Innan det var dags att gå samlades alla och vi pratade om vad som hade hänt. Lärarna berättade att man inte ska springa fram innan man vet vad som händer och när man är i skolan så ska man i första hand springa till lärarna om man blir rädd. Om det inte ÄR något väldigt farligt, då ska man springa för sitt liv. Resan hem gick mycket snabbare och som kompensation för att börja tidigare fick vi sluta lite tidigare. En härlig fredagsbonus.

Här kan ni se avsnittet: https://www.svtplay.se/video/15277357/lilla-aktuellt-skola/lilla-aktuellt-skola-22-sep-10-00?start=auto&tab=2017

Av Kajsa och Boella i klass 6

Bild tagen av Sofia Grip.